Paul Harland Dag

Wat een dag gisteren. Vol verwachtingen, zenuwen, lichte teleurstelling, maar ook realistisch zijn. Waar heb ik het over? De Paul Harland Dag natuurlijk. Een dag georganiseerd voor de PHP, een jaarlijks terugkerende schrijfwedstrijd voor iedereen die fantasy, horror en sience fiction schrijft.

Ooit in een ver verleden deed ik eerder mee. Toen nog vol naïviteit. Daar doe ik wel even aan mee, dacht ik toen. Makkie, maar niet heus kwam ik later achter. Ach die naïviteit van toen heeft wel iets. Maar de realiteit volgde snel. Mijn verhaal eindigde toen bij de laatste vijf.

Inmiddels ben ik een stuk wijzer. Er doen gewoon heel veel goede schrijvers mee met deze wedstrijd. Schrijvers die al eerder in tijdschriften of bij een uitgever hebben gepubliceerd. Schrijvers die al jaren meedoen. En wat voor kans maak je dan als groentje?
php-2013
Toch besloot ik 2013 weer mee te doen. Na het krijgen van twee kinderen en een pauze stop op schrijfgebied is schrijven weer serious bussiness geworden voor mij. Eerst als tekstschrijver en later ben ik ook de verhalen weer gaan oppakken. Iets wat niet geheel onverdienstelijk is gebleken. Met als topper de publicatie van ‘Het boek dat niet mocht bestaan,’ dat gepland staat voor het voorjaar van 2015, bij Zilverbron. Hier zal ik binnenkort in een ander blogpost meer over vertellen.

Schrijfwedstrijden zijn een mooie gelegenheid om wat meer schrijfervaring op te doen. Bij de PHP krijg je ook als je niet door de voorselectie heen bent een beoordeling. Iets waar je altijd wel iets uit kan halen. En dit keer deed ik niet met één, maar met twee verhalen mee. Uiteindelijk hebben er 206 verhalen meegedaan. Een superrecord voor deze wedstrijd. En dan ga je je toch afvragen. Hoe groot de kans is om door die strenge voorselectie te raken met al die goede schrijvers? Uiteindelijk zijn er maar 37 verhalen die dit geluk hadden.

Gisteren ging ik samen met m’n man vol goede moed naar de Paul Harland dag. Onderweg even de kids naar opa en oma gebracht en toen door. Deze dag was echt meer dan de moeite waard. Ik werd verrast door de leuke presentaties, de zangkunsten van Peter Schaap en genoten van het optreden van de schrijversband. En toen was het moment daar, de uitslag. Alleen de 37 verhalen die door de voorselectie kwamen werden van 37 tot 1 genoemd. En daarnaast de winnaars van onder andere beste sience fiction verhaal, beste verhaal voor wie er voor het eerst meedeed en beste verhaal voor jonge deelnemers onder de dertig. Helaas mijn verhaal zat er niet bij. Bewondering overigens voor die 37 deelnemers die hier wel bij zaten.

Of ik weer mee doe met de editie van 2014? Ik weet het nog niet. Het is zeker een uitdaging om te proberen hoger te eindigen dan deze keer, maar er zijn al een aantal wedstrijden waar ik aan mee wil doen. Insomnia van Letterijn met een poging voor een eerste horror/thriller verhaal, Gentasia met een sprookje waar mijn kinderen een hoofdrol in spelen voorzien van eigen illustraties en Keycolours. Het is altijd mijn droom geweest om een prentenboek te maken. En als de zomermaanden tot hun einde komen is het tijd om ‘Het boek dat niet mocht bestaan,’ meer onder de aandacht te brengen en ik verwacht dat ik nog wel wat werk zal hebben aan het manuscript zelf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *